JU Srednja stručna škola Bar

JU Srednja stručna škola Bar

JU Srednja stručna škola Bar

 

BRODOMAŠINSKI TEHNIČAR

Brodomašinski tehničar

Broj godina školovanja: 4

Brodomašinski tehničari rade na svim vrstama brodova i odgovorni su za pogonske mašine broda, za pomoćne mašine i veći dio upravljačkih i sigurnosnih brodskih uređaja.

Današnji brodovi su opremljeni savremenom opremom za pogon, za navigaciono upravljanje, za grejanje i klimatizaciju, sigurnosnom opremom, kao i opremom koja omogućava prijatan boravak na njima. Zato na brodovima postoje radionice u kojima se servisiraju, održavaju ili izrađuju različiti dijelovi te opreme.

Brodomašinski tehničari kontrolišu proizvodnju u radionicama, kontrolišu rad mašinskog prostora, kontrolnog i upravljačkog centra broda, vode održavanje pogonskih motora i postrojenja te upravljačkih brodskih uređaja.

Oni takođe kontrolišu i održavaju, danas sve prisutnije, uređaje automatskog upravljanja i uređaje vođene računarom, kao i stanje goriva, rezervnih dijelova i drugih radnih sredstava. Prilikom kontrole rada motora i drugih uređaja koriste se savremenim aparatima za ispitivanje i računarima.

Po završetku školovanja učenici se mogu zaposliti na brojnim brodskim kompanijama ili nastaviti školovanje na odgovarajućim fakultetima.