Radionica na temu vršnjačkog nasilja u Srednjoj stručnoj školi u Baru

17.12.2019.

U organizaciji NVO Juventas, Udruženja Roditelji, Unije srednjoškolaca Crne Gore i Centra za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, u okviru projekta  ,,Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama“ , koji je finansiran od strane Evropske unije, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore, u petak 13.decembra realizovana je radionica  na temu vršnjačkog nasilja u Srednjoj stručnoj školi u Baru..

U cilju podizanja svijesti ciljnih grupa projekta, pored ostalog planirana je i kampanja protiv vršnjačkog nasilja sa srednjopkolskom populacijom, kako bi kroz upotrebu koncepta  forum teatra  u unaprijed pripremljenim predstavama koje se tiču vršnajčkog nasilja došlo do suštinske spoznaje problema koji postaje sve prisutniji.

Naši gosti na radionici bili su: Zoran Rakočević, pozorišni reditelj, Anđelija Rondović, glumica i Maja Marković, predstavnica NVO Juventas. Radionicom je obuhvaćeno 25 učenika, različitog uzrasta i različitih obrazovnih programa. Učesnici su kroz niz lijepo osmišljenih aktivnosti sagledali problem vršnajčkog nasilja iz ugla žrtve, nasilne osobe i posmatrača. Vlastito negativno iskustvo sa vršnajcima dalo je poseban pečat radionici. Kroz simualciju vršnjačkog nasilja i uloge nastavnika, odjeljenjskog starješine, pedagoške službe, direktora, roditellja i vršnjaka, sagledali su načine reagovanja i prijavljivanja nasilja, kao i posledice ćutanja o nasilju.

Učenici su iznosili svoje stavove o načinima sankcionisanja nasilnog ponašanja, izmjenma ponašanja u pozitivnom smislu, u skladu sa onim što žele u školi u kojoj nema nasilja. Na kraju su učenici isisali poruke protiv nasilja.